lördag 13 oktober 2012

Promenad!

Läkaren på Akademiska ville ju att jag skulle ta promenader på totalt 5km varje dag, om det blir operation.
Desto större var chansen att smärtan kunde bli mindre efter op och ju bättre kondition o muskulatur jag har innan op, desto bättre går det efter op o läker väl bättre säger de.
Väntar fortfarande på besked om hur det blir med operationen...

Kondition har jag konstigt nog fortfarande, även fast jag mestadels legat o vilat de senaste åren.
Men blir inte ansträngd/flåsig av att gå och känns inte jobbigt psykiskt!
Men fysiskt är det värre, jäklar va ont det gör i ryggen! Ju mer jag rör på mig desto värre blir det!
Fast om jag sitter upp en tid får jag mkt ont av det o blir stel och behöver ställa mig upp o röra lite på mig, då släpper det lite iaf.
Men ligger jag ner så får jag ingen extra smärta och blir inte stel så jag måste röra på mig.
Fast om jag vrider på kroppen lite eller vänder mig i sängen osv utan att tänka mig för så blir det oftast ett rejält hugg och extrem smärta! Fast det blir de även om jag är uppe o står eller går och ja gör nåt hastigt.

Mitt ex är på fest idag, så jag fick ha hundarna ikväll/inatt :)
Saknat dom, är inte så ofta jag har dom nu för tiden.... Sedan Sandra flyttade för 1år o några månader sedan så har hundarna bara sovit här några nätter.
Har haft dom lite på dagarna ibland om hon har jobbat eller haft lång dag på universitetet.
Skulle gärna vilja ha hundarna mer, mina 3 katter är iof bra sällskap de oxå, speciellt Ozzy som alltid sover tätt intill mig, men hundarna är trevligt sällskap de oxå. Lite större än katterna o mkt sociala för det mesta iaf!
Sist de sov här så hade jag en hund liggandes vid benen, den andra på höger sidan och katten låg på vänstra sidan, var lite trångt o mysigt :)  de andra 2 katterna sover för det mesta i barnens rum.

Skämde bort hundarna med en portion mjukmat förut, som de fick dela på. Får endast torrfoder annars, fast nu fick de både och! Det gillade dom :)
Bonzo tycker jag känns o ser lite mager ut så han kan behöva lite extra mat, Lucky har bra hull som vanligt.

Tog en kvällspromenad med hundarna förut, en jäkligt bra sak med hundarna är att de måste ut på promenad, oavsett vilket väder det är.
När jag har hundarna så kommer jag iaf ut på små promenader, även om jag har ont så tvingar jag mig ut för hundarnas skull. Annars är det ofta att jag tänker att jag ska ta en promenad för att få lite frisk luft o röra lite på mig, men oftast så blir det inte så mkt mer än en tanke på att göra det. Brukar oftast bli att jag går o lägger mig igen, vet ju att om jag tar en promenad så kommer jag få mkt mer smärta och det är ju inget man vill ha! Så gör ju allt man kan för att undvika att få ondare.

Men nu ikväll så tog vi en längre promenad, trots smärtan! Blev drygt 3½km!
Var nog över 1år sedan jag gick så långt.
Om jag tar en liten genväg så kanske det blir ca 1km kortare sträcka och den skulle jag behöva gå 2ggr per dag om jag ska göra som läkaren ville.....
Har programmet Endomondo i mobilen, så det loggar tid, hastighet, sträcka osv och visar sedan på karta vart man gått.
Är väldigt bra, då kan man kolla historiken o se när och hur långt man gått, man kan även använda programmet för att logga tid för styrketräning osv.
Skulle vara skönt om det blir en ny op och att smärtan blir mindre efter det, isåfall så ska jag försöka träna upp mina muskler lite.
Har tappat mkt muskler sedan jag fick problem med ryggen, är inte alls lika stark nu som jag var förr.
Men inte bra att vara för stark heller, är väl pga det som jag fick problem med ryggen!
Fick sällan hjälp på jobbet med tunga lyften av växellådor osv och fanns inga bra hjälpmedel att lyfta med, så blev ofta att man böjde sig ner o tog tag i växellådorna o lyfte upp dom, lyfte nog även många gånger på fel sätt så det blev mer påfrestande för ryggen.. En del kan ju väga bortåt 100kg och efter några år så sa ryggen ifrån och sen dess har det varit jobbigt med smärtan.
Läkaren i Strängnäs trodde att det var pga det tunga jobbet som jag fått problem med ryggen och det har även andra läkare sagt, och jag vet själv ingen annan ev orsak så jag tror det samma....

Denna sträcka gick jag med hundarna förut! :)Igår satt jag på akuten i grann kommunen med syrran♥ i ca 12timmar, hon hade fått njursten :(
Det var väldigt lång tid att sitta för min rygg, jag skulle oxå behövt en säng egentligen!
Gjorde jäkligt ont efter så lång tid o när ja kom hem inatt så la jag mig i soffan, tog smärtstillande och en smörgås. Hade inte ätit nåt på hela dagen....

Idag när jag vaknade så gjorde de så enormt ont i ryggen, jäklar vad det var ömt o kraftig smärta!
Trött var jag oxå, kom ju hem runt 2tiden inatt och tog ett tag innan smärtstillande hade hjälpt lite och jag kunde komma till ro för att sova, sist jag kollade klockan så var den halv 5, så blev inte många timmar sömn innan barnen kom vid halv 10 i morse.
Var lite jobbigt att ta hand om barnen i morse o på fm.... Ryggen blev ju inte direkt nåt bättre av det :(
Men ändå mår jag alltid bättre när barnen är hos mig, för deras skull så står jag ut med smärtan.
Hade aldrig gjort det utan dom, utan dom så hade jag garanterat inte suttit här idag!
Även om jag är jäkligt deprimerad ibland så får de mig alltid att må mkt bättre när de är här....
Några kramar o lite mys, så känns det mkt bättre sen! :)
Barnens kärlek är värt mkt! De är underbara och skulle gärna även haft dom på heltid om jag bara orkat!
Förhoppningsvis så blir jag nångång bättre så jag iaf orkar ha dom på halvtid utan att plågas för mkt av smärtan!

Nu ska jag försöka orka med att duscha, så jäkla jobbigt att duscha, gör så ont :(
Ibland kan jag duscha o när jag är klar o torkat mig o går ur duschen, så är jag genomsvettig pga av stark smärta o skulle behöva ta en dusch igen..... :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar