fredag 5 oktober 2012

Akademiska sjukhuset i UppsalaI tisdags så var jag på en 2a bedömning på min rygg på Akademiska, efter att Strängnäs tackat för sig o struntar i att jag blivit mkt sämre efter deras operationer…..
Resan dit och hem var jobbig, totalt drygt 6timmar sittande i en bil var inte så bra för ryggen..
Hade inga stora förväntningar när jag kom dit, har gett upp hoppet för länge sen om att nånsin bli bättre…
Träffade en svensk läkare som var trevlig, vettig o kunnig och gav förtroende!
Han är ju ortoped och ingen röntgenläkare, men vad han kunde se på röntgenbilderna så har skruvarna i bäckenet lossnat och benläkningen är dålig.
Att det är dålig benläkning har ju även läkaren i Strängnäs sagt, men han har även sagt att skruvarna sitter bra och att det inte är nån risk att de rör sig eller lossnar. Både Strängnäs o Akademiska har kollat på samma röntgenbilder och ger 2 olika utlåtanden om skruvarna…...

Läkaren ville gärna sätta kniven i mig sa han....
När jag frågade vad som händer om aldrig benet läker ihop i ryggen så sa han att det behövde jag inte oroa mig för om han opererar mig.
På Akademiska har dom sina knep sa läkaren, så han kunde garantera att ryggen kommer läka ihop med nytt ben efter han opererat mig.
Men även fast det läker ihop så är det inte säkert att smärtan blir mindre....
Var typ 50% chans att smärtan blev mindre o 50% att det inte blev nån skillnad. fanns även nån enstaka % risk att det kunde bli sämre, men det trodde han inte.
I värsta fall så trodde han att jag har gått igenom en 3e jobbig operation, men att det iaf inte blivit sämre.
Det kunde även bli hur bra som helst!
De hade nåt ”mirakelmedel” som var mycket dyrt, som de sprutade in och som gjorde att det bildades nytt ben. Kostade 30 000kr per injektion/spruta och behövdes 2st till mig.
Han kunde tydligen göra så att det bildades ben vart som helst på kroppen...
Så om röntgenläkarna håller med ortopedläkaren så blir det en ny operation i Uppsala, där de byter ut de skruvarna/instrumenten i ryggen som de satt dit i strängnäs, mot deras instrument/skruvar och ger mig även 2 doser av mirakelsprutor.

Denna operation var mycket dyr, total kostnad var ca en kvarts miljon!
Även de i strängnäs skulle tydligen kunna göra denna op, men det är för dyrt för dom med materialet som behövs så därför gör dom det inte.

Då denna op kostar en kvarts miljon så ställer de lite krav på mig oxå om de ska kosta på mig detta, så att jag gör vad jag kan för att försöka bli bättre.
Läkaren ställde kravet på att jag skulle ta promenader på totalt 5km varje dag från och med nu, desto större chans var det att resultatet efter op blev bättre. Men vet inte hur det ska gå, får jätteont av bara en kort promenad på 100m….

Efter operationen så har de gjort vad dom kunnat och han kan ju inte garantera att smärtan blir mindre, det kanske inte blir någon skillnad alls mot nu men det kan även bli hur bra som helst, som han sa…
Men är ju iaf 50/50 chans att det kan bli lite bättre, om så bara 20% av smärtan jag har nu skulle försvinna så skulle jag iaf få ett lite bättre liv….

De andra operationerna har kostat ca 150 000kr styck!
Med en 3e så har min rygg kostat över en halv miljon! Jäkla tur att man inte behöver betala det själv.
Tänk om ja hade kunnat fått de pengarna istället för att göra operationerna 2010 & 2011. då hade jag haft bättre ekonomi o mindre värk än nu….

Men jag är inte så glad på läkaren i strängnäs... det var jag iof inte innan heller, men e ännu mer förbannad nu, efter läkaren på akademiska säger att skruvarna är lösa, medans läkaren i strängnäs säger att skruvarna sitter bra och fanns ingen risk att de rör sig eller lossnar…
Är ju skruvarna längst ner i bäckenet som lossnat, det är dom som får ta mesta belastningen o var inte helt ovanligt att de lossnar fick ja höra av ortopeden. Det som läkaren i strängnäs sagt om skruvarna och orsaker till varför de kan röra sig osv var helt fel sa ortopeden och jag litar mer på att det ortopeden på Akademiska säger är sant, än vad läkaren i strängnäs säger som bara snackar skit!
Skruvarna/instrumenten är ju de som stabiliserar min rygg, är de lösa fyller de ingen funktion.

Men intrycket av läkaren på akademiska var mkt bättre än i strängnäs.
Han var trevlig, allvarlig, bestämd och rakt på sak, men hade även humor och var lätt att prata med.
Måste jag nu göra en till op, så känns det faktiskt bättre att han på akademiska gör den än läkaren i strängnäs. Enligt läkaren i strängnäs så finns det ju inte ens nåt mer att göra för min rygg...

När jag var i Strängnäs i april och pratade med läkaren som opererat mig, så var det bara ett enda långt försvarstal om att han inte gjort nåt fel... Skruvarna satt bra, dålig benläkning men inget att göra åt. Bara att leva med det och kanske läker det nångång....
MEN, innan jag var dit på besöket så ringde det en annan läkare från strängnäs och berättade om röntgenresultatet då Dara ("min" läkare) hade semester.
Den andra läkaren sa att det inte såg så bra ut, var nåt fel med skruvarna och dålig benläkning. Han sa då att det behövdes en ny operation för att åtgärda detta och att jag skulle få en tid hemskickad för besök till Dara för att diskutera detta, när han kom tillbaks från semestern.

Men enligt Dara så såg ju allt bra ut med skruvarna och var bara benläkningen som var dålig.
Jag åkte ju dit inställd på att prata om ny operation, men det var ju inte aktuellt utan var bara 1timmes försvarstal.

Men nu när ortopeden säger att skruvarna har lossnat så, var det säkert det som läkaren från strängnäs menade när han ringde om röntgenresultatet..
Och Dara ljög ju isåfall för mig.

 Jag trodde att Akademiska hade skickat efter journalen från Strängnäs då Dara hade sitt försvarstal om att han inte gjort nåt fel.
Men frågade ortopeden och de har inte skickat efter någon journal eller ens kontaktat strängnäs....

 
Även om jag inte blir bättre/bra efter op, så borde det ju ändå göra lite skillnad tycker jag när benet i ryggen har läkt ihop och allt blir mkt stabilare, så borde finnas bra chans att bli lite bättre iaf tycker jag.
Även om bara en del av smärtan försvinner så skulle det göra stor skillnad för mitt liv.
Som det är nu så känns det direkt när jag sätter mig upp lr ställer mig upp att det blir mer tryck i ländryggen och smärtan ökar.
Sitta i soffan med barnen o kolla tv en timme får jag jätteont av och det e ju verkligen inte ansträngande...
Men med lösa skruvar så trycks det väl ihop lite i ryggen gissar jag på, så kan ju va en förklaring till varför jag blivit ännu sämre det senaste året.
När det bildats nytt ben så kan det inte längre tryckas ihop och borde bli lite bättre.

Framtiden känns lite bättre nu iaf, varken jag lr läkaren på vårdcentralen trodde det fanns nåt de kunde göra för min rygg i uppsala. o på mötet förra veckan med läkare, fk o af så var de prat om sjukpension/sjukersättning nästa år...
Blir jag lite bättre så jag klarar av barnen själv på halvtid utan att plågas för mkt av smärtan, så är jag nöjd!
Fast skulle gärna bli tillräckligt bra för att kunna klara nåt jobb så man får lite bättre ekonomi... Även om ja kanske inte blir tillräckligt bra för 100% jobb så är jag nöjd om ja klarar barnen och ett jobb på 50%..
Får väl se vad som händer, bara att vänta på röntgenläkarens bedömning och se om han håller med ortopeden och i så fall vänta på operationstid som troligtvis blir i början på nästa år.
Om jag inte skulle göra operationen så kommer det fortsätta göra mycket ont, men var inget farligt att skruvarna lossnat. Orsakar bara mer smärta.

Ringde och berättade om detta för handläggare på FK igår.
Hon tyckte det lät bra och att det kanske finns lite hopp om att bli bättre.
Men som hon sa så måste jag bestämma mig för om jag vill göra en 3e operation med tanke på att de andra 2 operationerna har gjort mig sämre.
Det är ju bara jag som kan bestämma om jag vill ta chansen lr inte.

Men finns det en liten chans att kunna få mindre smärta så vill man ju gärna ta den. (Fast så tänkte jag ju även innan första op o andra op…)
Det skulle inte funka att ha det såhär med ryggen o smärtan i resten av livet..
Men det känns ju även som så att då skruvarna lossnat så behöver de sättas fast igen för att stabilisera ryggen.
Så om jag inte skulle göra denna dyra op med garanterad benläkning så skulle jag ändå behöva göra en op för att fixa instrumenten i ryggen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar