torsdag 16 februari 2012

Samtal från ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs

Igår ringde min läkare Dara, från ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs.
Lät lite småirriterad...
Ortopeden har tydligen varit på honom en del ang mig då jag och min läkare på vårdcentralen tagit kontakt med ortopeden för att få mer hjälp...
Tycker jag var bra gjort av ortopeden.. De anser att strängnäs har patientansvar o ska hjälpa mig, medans strängnäs tycker att de bara kan säga hejdå o inte bry sig mer....

Enligt Dara så hade tydligen Värmlands landsting konstiga regler jämfört med resten av sverige...

I vilket fall så sa han iaf att jag skulle få göra en ny datortomografi 10mån efter sista op. Bör alltså bli i juni.
Lät som jag skulle bli kallad genom ortopeden, men efter ja varit på röntgen så skulle jag ringa strängnäs, så de kan beställa röntgenbilderna och göra en egen bedömning.
De litar enbart på sin egen bedömning sa han, tydligen litar de alltså inte på vad ortoped osv säger..

Är ju bra att det händer nåt iaf, har velat haft en ny röntgen ett tag nu...
Men hoppas att jag även får en bedömning på röntgen av ortopeden, då jag inte längre litar på strängnäs.

Dara undrade även om ja fått kontakt med smärtkliniken än, då han inte kan hålla på o hela tiden skicka nya recept.
Det funkar inte i längden att äta starka tabletter.... Men om inte det funkar, vad gör man då ?
Så länge jag har denna enorma smärta så kan jag ju inte minska mina smärtstillade läkemedel, däremot behöver de ökas så jag får bättre smärtlindring och kanske kan leva ett lite bättre liv än jag gör nu.

Risken finns att min rygg aldrig kommer läka. Men vad man gör isåfall kunde han inte svara på.
Leva resten av livet med denna smärta funkar inte, sa jag till honom men han hade inga svar att ge.
Smärtan har blivit minst 6gånger värre sedan operationerna, innan dom så hade jag ont, men kunde fortfarande leva ett någorlunda normalt liv, bortsett från att ja inte klarade jobb eller diverse andra saker, men hade fortfarande ett liv....

Men nu så klarar ja ju knappt att ta en promenad, så det är tufft!

Mer värk efter operation är normalt och det får man räkna med efter så stora operationer sa Dara, men det blir bättre efter ett tag.
Undrar hur länge ett tag är... om 4 månader är det 2år sedan första op och då även 2år sedan värsta helvetet började
Båda operationerna var ju lyckade o gick bra har han sagt flera gånger, han verkar inte riktigt vilja förstå att jag fick så mkt mer smärta efter operationerna.

Som vanligt tog han även upp att min SRS diagnos nog inte stämmer, då jag inte blivit bra efter operationerna....
Men han sa inget om diagnosen vid andra op, eller på sista återbesöket i november, i nov lät det så bra o de skulle inte släppa mig förens jag var bättre o behövde ev göra en ny op igen osv, men först skulle det blir en datortomografi för att se ev benläkning bättre..

Men 2veckor senare ringde han o då lät det helt tvärtom, behövdes ingen ny op, ingen ny röntgen, hade felaktig diagnos o fanns inget mer de kunde göra för mig....

Är väldigt konstigt att bara för man inte läker o blir bättre så har man helt plötsligt inte längre den diagnosen, trots flera utredningar och flera olika läkare som alla kommit fram till samma diagnos.....
De verkar vilja ha nåt att skylla på då ja inte blivit bra o istället blivit sämre.

Dara sa även att på utredningarna osv så kan de ha missförstått mina svar på deras frågor, eller att jag missförstått deras frågor och det var därför de trodde att jag hade SRS....

Är bara massa bortförklaringar och de försöker skylla ifrån sig.
Fattar inte vad det skulle kunna vara för missförstånd.
Knackar de på olika kotor osv o man ska svara om värken är där eller länge ner/upp så är det inte så mkt att missförstå och det var ju inte bara en utredning som gjordes, var några st för att de skulle vara helt säkra på diagnosen innan en operation.
På diskblockaderna så var den ena blockaden lyckad och gav mig en hel del smärtlindring.

Ångrar mycket att jag gjorde operationerna, men det lät så bra i början och jag ville bara ha hjälp att bli bättre efter flera års värk utan att få riktig hjälp eller en diagnos.
Men istället blev jag mycket sämre och sedan dess blev även läkaren sämre med massa bortförklaringar osv.

Men har sett fler som sagt att läkarna blivit sämre i de fall då inte patienterna blivit bättre efter op.
De tål väl inte motgångar...

Hade funderingar ett tag på att göra en anmälan pga det som hänt.
Men vet inte än hur jag ska göra, är det ens nån ide att göra en anmälan ?
Kanske blir ännu värre då o ännu mindre hjälp.
Tydligen måste man göra en anmälan inom 2år, så räknar man från första operation när ja blev sämre så är det i juni..
Nån sa att om det visar sig att de gjort fel, som att tex operera och förvärra värken om inte diagnosen stämmer, så kunde man ha rätt till skadestånd.
Beroende på hur stort skadestånd man kan få, så kan det ju räcka till sjukvård på någon annan klinik som kanske kan göra mig bättre. Har även sett kliniker utomlands där de verkar duktiga och gör folk bättre efter ryggoperationer som de blivit sämre av....

Men det är nog svårt att kunna bevisa nåt fel o få skadestånd.
Struntar i pengarna, enda jag vill ha är hjälp att bli bättre så jag kan leva ett normalt liv och orkar ta hand om mina döttrar o leka med dom osv........

7 kommentarer:

 1. Hej Marcus!
  Vad jag lider med dig! Tycker att det är så synd att du inte blivit bättre och att du får ett taskigt bemötande. Önskar att du liksom jag blivit hjälpt av operationen. Som svar på din fråga så kan jag berätta att jag är mycket bättre än innan op men inte smärt- och besvärsfri. Men vila och vanliga Panodil med muskelavslappnande hjälper mig. Jag har ont varje dag men jag har även stunder då jag är helt smärtfri. Förmiddagar går riktigt bra en del dagar men framåt dagen kroknar jag. Jag har inte behövt åka ambulans sedan op och jag har inga hugg längre! Jag har nu arbetstränat en månad 25% och det är ganska tufft men jag kan iaf! Jag tränar styrketräning två dagar i veckan och försöker träna kondition tre dagar.
  Jag hoppas verkligen att du kan få ett fungerande liv igen, helt smärtfria kan vi nog inte hoppas på som du skriver men att man kan bli bättre iaf! Om du funderar på att anmäla så ring och prata med patientnämnden. Du kan ju ringa och bara kolla läget, vad som gäller och hur man gör. För som du skrev, du kanske skulle kunna använda dina pengar till att söka hjälp någon annanstans.
  Lycka till med allt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara svårt att få bra hjälp :(
   Är ju kul att det funkat bra för dig iaf!
   Att kunna vara mer aktiv och inte behöva starka smärtstillande låter bra!
   Skulle oxå vilja träna, både styrka och kondition, men klarar knappt ta promenader så det är svårt.
   Nu framöver så ska jag väl trappa ner på smärtstillande osv för att sedan helt sluta tycker smärtkliniken.
   Först efter jag slutat med alla tabletter kan de göra en smärtanalys och därefter sätta in något smärtstillande om de anser det behövs.
   Det fanns chans att det kan bli bättre säger de. Men innan det ev kan bli bättre kommer det bli sämre.
   Vet inte hur det kommer gå om man får ännu mer smärta, har det tillräckligt jobbigt nu med allt.

   Radera
 2. Hej Marcus.
  Har läst en hel del i din blogg för att jag ska till Strängnäs för en steloperation.Är opererad 3 gånger tidigare och har haft ett helvete med smärtkliniker m m eftersom min rygg bara blivit sämre. Skulle vilja komma i kontakt med dig för lite frågor.
  Mvh
  Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Du kan maila: marcus@bustass.se
   /Marcus

   Radera
 3. Måste bara skriva av mig om min upplevelse.
  Ett ganska tråkigt bemötande ända ifrån början. Otrevlig personal med undantag av damen som skötte dagrum och frukost. En eloge till henne.

  Anlände och blev bemött med ungefär "vad gör du här"-attityd ifrån en ung receptionist.
  Fick en del papper att fylla i och en instruktion om hur jag tar mig till avdelningen.
  Väl framme blir jag hänvisad till ett rum som delas med flera andra och får en instruktion om vilken garderob som är min.

  Jag tar blodprov, urinprov och tvättar mig med Descutan. Sedan äter jag lunch en trappa upp.
  Min nästa anhalt är sjukgymnast 13.15 och strax innan jag ska dit kommer läkaren in och vill utbyta ett par ord.
  Han förklarar, på vad jag tycker är svårförståelig svenska, att operationen ej kommer att genomföras.
  Jag förstår inte varför och ber honom förklara igen. Förstår fortfarande inte och tillkallar sköterska. Jag ber sköterskan om att få träffa VD för anläggningen och efter en tid får jag träffa henne. Tillsammans med läkare går vi igenom allt igen.

  Jag får inte någon förklaring till varför operationen inte kunde genomföras. En otroligt stel och kall versamhetschef visar oss till dörren. Jag reagerar med ilska och uppgivenhet. Säger barnsliga saker och beter mig på ett barnsligt sätt men all min reaktion anser jag vara naturlig för en person i mitt ställe.

  Inatt har jag legat och ömsom hyperventilerat ömsom gråtit hela natten. Min smärta är outhärdlig och min chans till räddning försvann just strax efter jag tvättat mig med Descutan...

  Otroligt oförstående läkare och övrig personal. Arbetar man med människor anser jag att en smula empati och förståelse för smärtpatienter bör vara två egenskaper att besitta, annars kan man arbeta med annat.

  Ryggkirurgiska kliniken i Strängnäs AB har ett ansett rykte men det kan nog vara så att de lever på gamla meriter. Enligt rykte (och fakta) har många läkare slutat och idag finns enbart utländska läkare kvar med en viss språkförbistring som konsekvens.

  Nu håller jag tummarna att jag hittar en ny operation någonstans snarast annars får jag söka mig utomlands, till Löt återvänder jag aldrig. Ni borde skämmas.

  Karl

  #ryggkirurgi #kirurgi #ryggklinik #löt #strängnäs

  SvaraRadera
 4. Opererades för spinalstenos i ländrygg den 22/11 på strängnäs ryggklinik. Hade hoppats på ett slut av värk i rygg och ben. Vid tidigare besök där utlovades smärtfrihet efter op. Var smärtfri 1-2 dagar efter op. Sprutorna man fick vid hemgång hjälpte en stund således. Efter denna op. har besvären förvärrats. Fick tipps om att ryggnerven kanske blivit skadad vid operationen. Har fått en systa och diskbråck efter operationen. Vidare så visar i nuläget en MR att jag har kotförskjutning och diskbråck. Har blivit remitterad till Nacka rygg. får se vad de föreslår. Lite kluven när det gäller steloperation. Vad tycker du. Är född 1937.

  SvaraRadera
 5. opererats för spinalstenos den 22/11 2016- på strängnäs ryggklinik

  SvaraRadera